mandag den 27. november 2017

Bosætning: Sådan gør de på Strynø

Nye Naboer. Mere øliv ▪ 20 voksne med tilhørende børn er flyttet til Strynø i år. Fyns Amts Avis bragte søndag den 26. november 2017 en artikel om bosætningsarbejdet på Strynø. 

I artiklen kan man læse om tilflytning, velkomstpakke, bosætningsgruppe og bedsteforældreordning på Strynø. 

Fyns Amts Avis  skrev:


"I løbet af året er 20 voksne med tilhørende børn flyttet til Strynø i år. Ifølge medlem af øens bosætningsgruppe, Eva Knudsen, er det svært at måle årsagen til den markante tilflytning. Men fællesskab er en af grundene, vurderer hun.

For et år siden viste en optælling, at Strynø havde 186 beboere, og det tal er uændret i november 2017.

Men bag de tørre tal gemmer der sig også en anden virkelighed. Tingene står nemlig ikke stille på Strynø, hvor fraflytning er et grundvilkår, men hvor ialt 20 voksne med samlet set 15 børn har slået sig ned i år, forklarer Eva Knudsen, der udgør en del af øens bosætningsgruppe.

- Der er nogle, der flytter fra Strynø. Et ældre ægtepar købte hus et andet sted, og vores præstefamilie flyttede med fem børn. Det betyder også noget, siger Eva Knudsen og afslører med glæde i stemmen afslører, at strynboerne i midten af december kan byde velkommen til endnu fem nye tilflyttere.

Det er en familie bestående af et ægtepar i halvtredserne, som har købt Dommergården. Med dem følger deres søn og svigerdatter med et barn. De har også købt hus, et andet sted på øen. Familien er fra Jylland, oplyser Eva Knudsen.

Et år med succes på kontoen over nye strynboer får dog ikke bosætningsgruppen til at hvile på laurbærrene. Gruppen fortsætter sit arbejde med at promovere øen, som man blandt andet kan læse om i en folder, der ligger på færgen.

- Vi deltager også i messer, hvor vi snakker med folk. Og når folk kommer herover for at kigge, finder vi en familie, der matcher dem. Så kan de mødes, drikke en kop kaffe, snakke og tage på en rundvisning på øen og se på boliger. Men det er svært at måle på, hvad der virker, siger Eva Knudsen.

Hun vurderer dog, at den privatejede og kombinerede børnehave, vuggestue og SFO "Skattekisten" er med til at trække børnefamilier til øen.

- Det betyder meget, at der er de pasningsmuligheder. Desuden har de lige vedtaget, at de en uge om måneden har ude-børnehave, hvor de bor i tipi og laver bål. Det er fantastisk, siger Eva Knudsen og understreger, at også andre foreninger end bosætningsgruppen arbejder målrettet på at øge bosætningen, siger Eva Knudsen og peger yderligere på, at børnene kan gå i skole på øen til og med fjerde klasse, så de skal altså ikke pendle med færge.

Ældre tager hånd om de unge

Et af de nytilflyttede ægtepar, der foreløbig har beriget øen med tre børn, er Marie Meilvang og Tue Kofoed-Enevoldsen, der har lagt fastland og storby bag sig for at nyde det gode ø-liv. De peger netop på godt landsbyfællesskab i gammel form og det at kunne trække stikket som noget af det, der fik dem til at købe hus på Strynø

Eva Knudsen er helt enig, og hun vurderer også, at de ældres opbakning til de unge kan have betydning.

- Vi er tre til fem bedsteforældrepar, der hjælper med pasning. Hvis børnefamilierne har brug for det, måske fordi de er forsinkede eller syge, henter vi børn fra børnehave og passer dem. Men alle holder øje med børnene, og det er de unge glade for, og det er vi også som bedsteforældre, siger 76-årige Eva Knudsen.

Og som Marie Meilvang og Tue Kofoed-Enevoldsen udtaler til avisen, kan det rent faktisk lade sig gøre at bo på Strynø og arbejde et helt andet sted.

- Mange unge finder ud af, at det kan lade sig gøre med job, selvom man bor på Strynø. Og så vil de også gerne have, at deres børn vokser op i første gear i stedet for femte, slutter Eva Knudsen.

Der er i løbet af 2017 flyttet 20 voksne til Strynø. Med sig har de ialt 15 børn, hvoraf to er født efter ankomsten til øen. Ingen er gået bort på Strynø i det forgangne år, oplyser Eva Knudsen." (citat slut).
(LAG Småøerne har i 2017 fokus på bosætning. Vi samler information om bosætningsarbejde og deler den under dette link: http://lag-smaaoerne.blogspot.dk/search/label/bos%C3%A6tning)