tirsdag den 1. maj 2018

Nyt samarbejde skal skabe mere ø-bosætning

Nye naboer. Mere øliv I et nyt, toårigt projekt vil Sammenslutningen af Danske Småøer og LAG Småøerne sammen med småøernes beboerforeninger og bosætningsgrupper styrke bosætningsarbejdet – og på sigt skabe mere bosætning på småøerne.

Det er Sammenslutningen af Danske Småøer, som har fået  i alt 880.000 kr. i LAG-tilskud og ø-støtte (fra Landdistriktspuljen) til projekt Nye naboer - mere øliv. Et bosætningsprojekt på småøerne. Med de penge kan foreningerne bl.a. ansætte en bosætningskonsulent.

Projektet bliver gennemført i et tæt samarbejde mellem Sammenslutningen af Danske Småøer og LAG Småøerne. Desuden vil småøernes beboerforeninger og bosætningsgrupper i høj grad blive inddraget.

Projektets formål er kort fortalt at skabe bosætning på de danske småøer – men hvordan?

Vi vil tage udgangspunkt i øernes ønsker og behov og udvikle og styrke bosætningsarbejdet på øerne. Vi skal fra efteråret 2018 ansætte en projektmedarbejder til at udføre fire konkrete opgaver:

• Netværks- og kompetenceudvikling
Med en række workshops tilbyder vi fra efteråret 2018 øernes beboerforeninger og andre ø-foreninger ny viden og inspiration i bosætningsarbejdet. De konkrete emner i workshopsne afgør vi efter en dialog med øerne og deres repræsentanter kort efter projektets opstart – byd gerne ind med emner allerede nu!

• Formidlingskampagne
Mulighederne for at bo og leve på småøerne skal synliggøres. Gode fortællinger om øer som et godt sted at bosætte sig skal kommunikeres ud. Målgruppen er den brede, danske offentlighed og lokalområder tæt på småøerne.

• Matchmaking, erhverv
Vi skal afprøve om der er potentiale for bosætning ved at matche en konkret erhvervsbranche med en målgruppe af potentielle ø-iværksættere. De muligheder, der generelt er for at drive erhverv på småøerne skal også tydeliggøres.

• Model for ø-konsulent
Vi vil undersøge mulighederne for at etablere lokale ø-konsulenter, der skal fremme bosætning gennem en intensiv og professionel indsats, med inspiration fra de meget positive erfaringer fra Orø. Målgruppen for denne indsats er beboerforeningerne og ø-kommunerne.

Projektet skal løbe over to år. Der skal som nævnt ansættes en projektmedarbejder til at udføre bosætningsopgaverne i projektet. Vi forventer at slå stillingen op i løbet af foråret 2018 (med jobstart i sensommeren), men har du interesse i opgaven så er du allerede nu velkommen til at henvende dig til sekretariatet.

Vi håber, at småøernes foreninger vil føle ejerskab til projektet og have lyst til at deltage. Alle øerne vil, uanset deres deltagelse i projektet, få indsigt i og gavn af projektets erfaringer.

Ovenstående tekst har været bragt i det nyeste nummer af Ø-posten (nr. 171, marts 2018).

Stillingsannoncen (vedr. vores kommende, projektansatte bosætningskonsulent)  kan ses her: www.jobindex.dk/jobannonce/294622/bosaetningskonsulent-til-smaaoeerne


Nye naboer- mere øliv. Et bosætningsprojekt på småøerne er et samarbejdsprojekt og gennemføres i et partnerskab mellem Sammenslutningen af Danske Småøer og LAG Småøerne.

Følg projekt Nye naboer - mere øliv via dette link: http://lag-smaaoerne.blogspot.dk/search/label/bos%C3%A6tning%202018-2020