torsdag den 12. januar 2023

Iværksættere skaber arbejdspladser på Fur

Kenneth Ladefoged Andersen har etableret virksomheden Fur Event, som tilbyder outdoor-
aktiviteter og udlejer cykler, kajakker, paddleboards m.m. 

Iværksætteri ▪  Tilflyttere skaber nye virksomheder på Fur. LAG-tilskud, virksomhedssamarbejde, et udviklingsråd og en mentorordning er med til at skabe succes. Læs vores reportage fra Fur:  


Jørgen Christiansen står på Furs højeste punkt, der rejser sig 74 meter over Limfjorden. Han skuer ud over øens landskab. Bakken, vi står på, hedder Bette Jenses Hyw, og i dag er den hyllet ind i en tæt dis, som har lagt sig over fjorden og øen: 

- Når det ikke lige er diset, så er det et utroligt smukt syn. Her fra højen kan man overskue hele Fur, og der er udsigt til Livø, Himmerland og Salling. I godt vejr kan vi også se broen over til Mors, fortæller Jørgen Christiansen og fortsætter: 

- Roen og stilheden og vores smukke natur er noget af det, der tiltrækker mange af de over 200.000 gæster, vi har om året. Og også mange af de nye tilflyttere til Fur, lægger vægt på naturen og det rolige ø-liv, forklarer Jørgen Christiansen, og peger på øens unikke og karakteristiske molerskrænter, som gemmer på 55 mio. år gamle fossiler.

Jørgen, som i dag viser rundt på øen, har tidligere drevet et stort supermarked på fastlandet. I 2016 flyttede han sammen med sin kone til Fur, hvor de overtog cafeen På Herrens Mark. I 2018 fik de et LAG-tilskud til at udvide og opgradere caféen. 

Kreditforeningen sagde nej
Men opstarten som iværksætter på Fur var ikke helt uden problemer. 

- Kreditforeningerne sagde ganske enkelt ”nej tak", vi vil ikke sætte penge i nogle mursten på en ø”. Men så kom vi i kontakt med Fur Udviklingsråd, hvor der sad nogle rigtig kompetente folk, som gerne ville hjælpe. Og på ingen tid fik de oprettet et møde med en sparekasse, en bank og en revisor, og så hjalp de med at lave en forretningsplan. 

- I løbet af to måneder var alt på plads, så vi kunne købe stedet, og fire uger efter åbnede vi caféen. Alt sammen med god hjælp fra alverdens folk, som vi overhovedet ikke kendte i forvejen, fortæller Jørgen. 

Udviklingsråd med erhvervsmentorer
I dag er Jørgen Christiansen selv erhvervsmentor i Fur Udviklingsråd og stiller sig sammen med de øvrige medlemmer gratis til rådighed for nye øboere og iværksættere.

Jørgen Christiansen er erhvervsmentor på Fur og driver
selv virksomheden Café På Herrens Mark.
- Som erhvervsmentor hjælper jeg folk, der gerne vil starte en virksomhed på Fur med bl.a. at få lavet en god forretningsplan, hvor vi kritisk går igennem hvad de vil, hvad er deres mål, hvilke midler har de og hvordan ser markedet ud indenfor det område de vil operere. Og så hjælper vi også med at søge LAG-midler og ø-lån. 

- Desuden har vi gode forbindelser til banker, sparekasser og revisorer, som kan hjælpe med rådgivning og finansiering, forklarer Jørgen. 

Sejlmageren og andre iværksættere
Jørgen har allerede hjulpet syv-otte nye iværksættere godt i gang på Fur i de seks år, han har fungeret som erhvervsmentor. 

- En af de iværksættere vi i udviklingsrådet har hjulpet, er Maria Øgaard Madsen, som er vores sejlmager. Limfjorden har 40 havne, så der er hårdt brug for en sejlmager, og hun valgte Fur, der ligger centralt i fjorden og har en god havn. 

-På ingen tid fik hun ordrebogen fuld, og hun har en god virksomhed, hvor også hendes mand hjælper til med de større opgaver. Hun har fået LAG-tilskud via LAG Småøerne til at få virksomheden i gang, og hun er en blandt flere gode iværksætterhistorier her på Fur, forklarer Jørgen. 

Tilflyttere bliver iværksættere
En anden iværksættervirksomhed, som har fået tilskud via LAG Småøerne, og som også har fået hjælp af Jørgen og andre fra Fur Udviklingsråd, er Fur Event, som drives af Kenneth Ladefoged Andersen, der i 2020 flyttede til Fur sammen med sin hustru, som i skrivende stund er på barsel med familiens tredje barn. 

Fur Event tilbyder, udover forskellige outdoor aktiviteter, udlejning af cykler, kajakker og paddleboards m.m. Siden har de, bl.a. grundet Corona-nedlukningen, som gjorde det vanskeligt at afvikle aktiviteter i Fur Event, desuden startet en mindre fødevarevirksomhed med specialiteter baseret på råvarer fra Fur, som forhandles under navnet Smagen af Fur

Kenneth og Marie Ladefoged Andersen

- Ideen med at flytte til Fur fik vi, da vi ventede vores første barn, og vores lejlighed i Aarhus var blevet for lille til os. Marie er oprindeligt fra Fur og har familie her, så vi er kommet her tit og har altid sat stor pris på naturen og menneskene her, beretter Kenneth Ladefoged Andersen. 

- Vi troede samtidig på, at der var gode muligheder for at starte noget oplevelses- og aktivitetsbaseret op på Fur, forklarer Kenneth, mens han står i et rum fuld af cykler, våddragter og redningsveste.  

Lokalet ligger i tilknytning til Fursund Turistforenings kontorbygning, som ligger tæt på Furs havn. Fur Event har lejet sig ind i bygningerne, som nu rummer både turistinformation og event-virksomhed. Det er også her man kan købe produkterne fra Smagen af Fur og mange andre lokale produkter. 

Varm velkomst og gode råd
Allerede kort efter Kenneth og Marie var flyttet til Fur, gik rygtet om, at de gerne ville starte virksomhed. Så Fur Udviklingsråd tog hurtigt kontakt til det unge iværksætterpar. 

- Vi endte med at holde et møde ude på Café på Herrens Mark sammen med bl.a. Jørgen Christiansen og derfra rullede snakken. De hjalp med forretningsplanen og kom med mange gode ideer til, hvordan vi kunne starte virksomheden op, og vi blev introduceret for andre iværksættere på øen, som var relevante at samarbejde med. 

-Så det var en meget varm velkomst og super god måde at starte op på som nytilflyttet øbo og iværksætter, fortæller Kenneth Ladefoged Andersen. 

Den varme velkomst, som Kenneth og Marie Ladefoged Andersen fik fra Jørgen Christiansen og Fur Udviklingsråd, oplevede de også fra stort set alle de andre beboere på Fur, som de har mødt siden. 

Samarbejde giver fordele
- Vi har aldrig opfattet de andre iværksættere og erhvervsdrivende her på Fur, som vores konkurrenter, men i stedet som kolleger. Vi har i høj grad haft oplevelsen af, at alle folk hjælper hinanden. Alle er samtidig interesserede i at give øens gæster en god oplevelse, så vi sender f.eks. gerne gæster videre til hinanden, sælger hinandens produkter osv. 

- Siden vi flyttede hertil i 2020 er der fortsat sket en god udvikling med nye iværksættere, som vi samarbejder med. Det giver en rigtig fed dynamik, for vi kan spejle os i hinanden og kan se fordele i at samarbejde med hinanden.

- Og jeg håber oprigtigt, at der er nogle flere, som vil lave noget på outdoor-fronten. For hvis vi er flere, kan vi udvikle nogle superfede ting sammen er jeg sikker på, forklarer Kenneth.  

Tekst og fotos: Morten Telling (www.moxtell.dk)

Se vores video om iværksætteri på Fur længere nede på siden. 


 LAG-tilskud til iværksættere på Fur
LAG Småøerne har siden 2018 givet LAG-tilskud til en række virksomheder på Fur *) 
• Limfjordens Sejlmageri: www.facebook.com/limfjordenssejlmageri.dk
• Fur Event: www.fur-event.dk          
• Fur Færgekro: https://furkro.dk/  
Café På Herrens Mark: https://paaherrensmark.com           
• Koldkildegaard: https://koldkildegaard.dk 
• Det Gamle Bageri: www.facebook.com/detgamlebagerifur 
• Handy Flex Fuger: http://handyflexfuger.dk
• Yogarummet på Fur
• Vognmand Jens Dahl ApS 

*) Virksomhederne har alle fået tilsagn om tilskud fra LAG- eller FLAG-ordningen. Seks af projekterne er desuden afsluttet, og tilskuddet er udbetalt. Tilskuddene er på mellem 50.000 kr. og 240.000 kr. 




Se vores video om iværksætteri på Fur: