fredag den 28. april 2017

Debat om bosætning på Folkemødet på Bornholm

Nye naboer. Flere øboere. Mere øliv▪ LAG Småøerne og Sammenslutningen af Danske Småøer sætter bosætning på dagsordenen i småøernes telt på Folkemødet på Bornholm i juni. 

På småøerne vil vi gerne være flere. Men hvad gør vi for at få flere mennesker til at vælge ø-livet og flytte til vores små ø-samfund, lyder oplægget til debatten.

Vi kan selv se mulighederne og fordelene, men spørgsmålet er, hvordan vi får andre til at tage familie og flyttelæs med færgen og slå sig ned hos os.


Flere og flere flytter ud af de store byer og vælger en provinsby eller en landsby, men vil nogle af dem blive vores nye naboer på småøerne. Hvad kan vi (der i forvejen er øboere), gøre for at valget bliver nemmere for dem, der overvejer at blive det?

Det næste spørgsmål er: Hvad kan man ad politisk vej gøre for at skabe mere tilflytning? Det kunne være: Fritagelse for ejendomsskat på helårsboliger på småøerne. Gratis dag- og fritidstilbud til børn og unge på øerne.  Momsfritagelse på dagligvarer solgt fra butikker på småøerne. Et ekstra højt økologi-tilskud til økologiske landmænd på småøerne. Et kontant tilflyttertilskud. Der er mange muligheder. Er vi som samfund og er vores politikere parate til at tage et ansvar for tilflytning til småøerne?

LAG Småøerne og Sammenslutningen af Danske Småøer inviterer til workshop om bosætning. Kom og vær med til at finde nye veje – og nye naboer. Vi vil gerne høre din mening. Blandt deltagerne i debatten er: 
  • Dorthe Winther, formand, Sammenslutningen af Danske Småøer
  • Søren Noes, formand, LAG Småøerne
  • Kirsten Sydendal, formand, Sammen om Lolland-Falster
  • Hanne Wittorff Tanvig, seniorrådgiver, Københavs Universitet
  • Søren Hermansen, direktør, Samsø Energi Akademi
  • Lene Feldthus Andersen, direktør, Center for Regional og Turismeforskning

Det er fredag den 16. juni kl. 11 – i Danske Småøers Telt i Danchells Anlæg (A29). 

Find vores arrangement på Folkemødets hjemmeside: https://kalender.brk.dk/event/user-view/22014?redir=%23eidx_1 


(LAG Småøerne har i 2017 fokus på bosætning. Vi samler information om bosætningsarbejde og deler dem under dette link: http://lag-smaaoerne.blogspot.dk/search/label/bos%C3%A6tning)