onsdag den 16. januar 2019

LAG-projekt har givet nye folk og erhverv til Fur

BosætningPå Fur er det store bosætningsprojekt KEFUR afsluttet her ved årsskiftet. 

KEFUR, som er støttet af LAG Småøerne, handlede om "kreativt entreprenørskab: Bosætning, iværksætteri og erhvervsudvikling". 

Erfaringerne er positive og arbejdet med tiltrækning af nye folk og erhverv til Fur fortsætter, lyder det i en evaluering af projektet. 

I en artikel i Ø-posten nr. 174, december 2018, skriver projektleder John Brinch Bertelsen og landdistriktsforsker Hanne W. Tanvig om projektet:

”Selve forsøgsperioden har varet ca. et år. I det år har vi slået på tromme for Fur og spredt viden om øens muligheder i mange medier, på Facebook (Flyttilfur) og ikke mindst på hjemmesiden Flyttilfur.dk. 

Vi har inviteret interesserede til at deltage i to Træf Fur – arrangementer, hvor folk kunne møde Fur, furboere og stifte bekendtskab med de mange muligheder for både at bo og drive nyt erhverv. 

Desuden har interesserede kunnet få individuel introduktion til øen, ligesom potentielle tilflyttere og nye erhvervsdrivende har kunnet få særlig assistance.

Kontante resultater
Inden for projektets korte forsøgsperiode har vi ikke desto mindre kontante resultater. Træf Fur -arrangementerne har ført fire ud af 14 deltagere til at bosætte sig, fordi de faldt pladask for Fur og miljøet på øen. Flere blandt de fjorten er overbevist om, at de vil flytte til senere, f.eks. efter endt uddannelse eller når børn ikke holder dem tilbage længere. 

Alle har planer om at etablere mikroerhverv på øen, men typisk starter de med et lønjob for at sikre sig økonomisk. 27 har benyttet sig af de individuelt tilrettelagte aktiviteter og særlig assistance, herimellem til erhvervsprojekter. 

En af de helt centrale erfaringer er, at den lokale indsats og øens åbne arme er en afgørende faktor – at ren markedsføring og ekstern bistand altså ikke giver samme effekt. Til gengæld er medierne med til at fange potentielle tilflytteres opmærksomhed. 
     
Tendens til modurbanisering 
Fur var i forvejen tilsmilet af den tendens til tilflytning, som flere andre småøer og mange lokalsamfund på fastlandet har oplevet de seneste år. I det hele taget er der et vindue åbent for modurbanisering for tiden. KEFUR-projektet har forstærket den tendens, og ret beset ved vi ikke, hvor stor betydning projektet vil få, for virkningerne slår først fuldt ud igennem på længere sigt.

Ved et afslutningsseminar i oktober blev resultaterne og erfaringerne drøftet. Her blev småøernes nye bosætningsprojekt også præsenteret. 

KEFUR-projektet har opnået støtte fra Landdistriktspuljen (ø-støtte), LAG Småøerne samt Skive Kommunes Landdistriktspulje. Bag det står Fur Udviklingsråd i samarbejde med landdistriktsforsker ved Københavns Universitet. ” (citat slut)

Rapport om ø-bosætning
Hanne W. Tanvig har fulgt projekt KEFUR på tæt hold og er også forfatter til en rapport om projektet. I en introduktion til rapporten skriver hun:

”Nu er 1½ års arbejde analyseret, målt og vejet samt sat i perspektiv. Projekt KEFUR har givet ny viden.

De to Træf Fur-arrangementer, der er gennemført, tiltrak overraskende mange unge, højtuddannede par fra universitetsbyerne – især fra hovedstadsområdet. De kom primært for at se på bosætningsmulighederne.

Iværksætterne deltog ikke i de to Træf Fur-arrangementer, men benyttede sig derimod af den løbende rådgivning, som Fur Udviklingsråd har ydet gennem hele projektperioden. Iværksætterne er modne mennesker med en klar forretningsplan og har brug for hurtig rådgivning her og nu. De har ikke tid til at vente nogle måneder for at kunne deltage i et weekendarrangement. Den forskel stiller store krav til lokalsamfund, der vil arbejde aktivt med bosætning.

Dette er blot et eksempel på den viden og erfaring, der er kommet ud af projekt KEFUR. Når lokalsamfund forsøger at tiltrække nye borgere, er det vigtigt, at arbejdet analyseres og effekten måles – ellers finder man ikke ud af, hvad der virker, hvordan og hvorfor.

Publikationen er nyttig læsning både for ildsjæle, der forsøger at udvikle et lokalområde, og for personer, der arbejder professionelt med landdistriktsudvikling.” (citat slut)


LAG Småøerne har støttet projekt Kreativt entreprenørskab på Fur: Bosætning, iværksætteri og erhvervsudvikling (KEFUR) med 320.000 kr.  Vi har også haft plads i projektets styregruppe, hvor vi samarbejder med projektets ledelse om tilrettelæggelse, formidling og PR.



Find projektets hjemmeside her: http://flyttilfur.dk/

Find rapporten om projekt KEFUR: http://flyttilfur.dk/arkiver/438

Læs mere om Træf Fur: http://flyttilfur.dk/traef-fur-kom-med