lørdag den 6. oktober 2018

Ny rapport med erfaringer fra Agersøs købmand

Folkeejede virksomhederI en ny rapport er Agersø Købmand ApS en blandt fem virksomheder, der bliver brugt som eksempler på ”fællesskabsøkonomier i landdistrikterne”. Rapporten har fokus på de "markedsføringsstrategier", de fælleskabsøkonomiske virksomheder benytter. 

Agersø Købmand ApS, som er en af småøernes mange folkeejede virksomheder, blev stiftet som anpartsselskab (ApS) i 2008. 

Købmandsbygningerne blev samme år købt på tvangsauktion ved hjælp af en anpartskapital på 400.000 kr.

Anpartskapitalen er nu på 624.000 kr. efter yderligere tegning af anparter. 90 % af øens fastboende og fritidshusejere er anpartshavere. Agersø Beboerforening er den største anpartshaver.

”Selskabets formål er, som ikkekommercielt anpartsselskab, at samle øens beboere i et fællesskab omkring bevarelse af en dagligvare- og servicebutik på Agersø, idet der ikke lægges vægt på, at selskabet skal være overskudsgivende”, hedder det i rapporten Fællesskabsøkonomier i landdistrikterne – Markedsføringsstrategier.

Købmandsbutikken bliver drevet af en forpagter, der i 2017 har forlænget for yderligere 5 år. ”Butikken har et godt ry både blandt de fastboende og sommerhusfolket. Den bliver drevet professionelt og giver et fornuftigt afkast til forpagteren”, hedder det i rapporten.

Der er 174 fastboende og 80 sommerhuse på Agersø.

Tilskud til folkeejede ø-virksomheder
Hos LAG Småøerne giver vi ofte forholdsvis store tilskud til de folkeejede ø-virksomheder. Det er ø-ejede havne, købmandsforeninger, diverse ø-huse (der rummer fx spisesteder, selskabslokaler og butikker), fællesejede turismeattraktioner osv.

Vi støtter dem, fordi vi ser, at de ofte løser en vigtig opgave i lokalsamfundet, og fordi vi godt kan lide, at vores tilskud i de folkeejede virksomheder understøttes af en stor lokal indsats, og fordi vores tilskud så ikke kan ”kapitaliseres” hos private ejere/tilskudsmodtagere.

Småøernes LAG har i tidens bl.a. støttet de folkejedevirksomheder Lyø KøbmandsforeningØhavets Smakke- og Naturcenter og Tunø-Røgeri-FondenAgersø Købmand ApS fik i 2015 LAG-tilskud fra os til projektet Opgradering og optimering af købmandsbutikken på Agersø.

Anbefalinger
I rapporten Fællesskabsøkonomier i landdistrikterne – Markedsføringsstrategier bliver det slået fast, at der "i lyset af den store interesse for fællesskaber kan arbejdes meget mere med markedsføringen af fællesskabsøkonomierne". 

Anbefalingen lyder: "Historien og fortællingen om aktiviteten kan kobles mere offensivt sammen med fællesejet. Det er sandsynligt, at det har en markedsføringseffekt med den stigende interesse for fællesskabsbaserede tiltag".

Udover Agersø Kro ApS samler rapporten erfaringer og markedsføringsstrategier fra følgende folkeejede og fællesskabsøkonomiske virksomheder: Farendløse Mosteri, Samsø Økojord A/S, Vestervig Byfornyelse Aps samt Ørsted Kro A/S.

Rapporten Fællesskabsøkonomier i landdistrikterne – Markedsføringsstrategier er med tilskud fra Landdistriktspuljen skrevet af  konsulent Kirsten Malling Olsen fra Malling O.  Den findes her: www.livogland.dk/vidensbase/litteratur/rapporter/faellesskabsoekonomier-landdistrikterne 

Man kan læse mere om LAG Småøernes tilskud til folkeejede virksomheder her: http://lag-smaaoerne.blogspot.com/2018/07/debatfolkeje2.html og via dette link: http://lag-smaaoerne.blogspot.com/search/label/folkeejede%20%C3%B8-virksomheder