onsdag den 19. december 2018

LAG vil tilskynde til ny ø-forretningsmodel

Folkeejede virksomhederMed en ny støttepolitik ændrer LAG Småøernes bestyrelse vores tilgang til de projekter, vi støtter hos småøernes folkeejede virksomheder. 

Bestyrelsen vil fremover blandt andet være opmærksom på de konkurrencevilkår, der er på den ø, vi får en ansøgning fra – og på de virkninger et tilskud til en folkeejet virksomhed kan have på øen.

For os er ”folkeejede virksomheder” organiseret som fx foreninger, andelsforeninger, anpartsselskaber eller selvejende institutioner. De er ejet af en gruppe øboere, som – ved siden af det forretningsmæssige – har et mere almennyttigt formål med virksomheden. De folkeejede virksomheder skal desuden ikke skabe økonomisk overskud til enkeltpersoner eller til en ejerkreds.

Når vi vurderer ansøgninger fra den type virksomheder og foreninger, lægger vi altid vægt på, at de folkeejede virksomheder løser en social og almennyttig opgave på øen, og at vores tilskud ikke kan ”kapitaliseres” – altså pengene kan ikke trækkes ud af virksomheden til private og egennyttige formål.

Mange af de folkeejede ø-virksomheder, vi støtter, ejer bygninger og lokaler, som forpagtes ud til fx en restauratør eller lejes ud til private selskaber.

På et bestyrelsesmøde i september besluttede bestyrelsen, at vi fremover skal ”tilskynde til en forretningsmodel, hvor en folkeejet virksomhed ved udlejning (eller bortforpagtning) har en indtjening, som ville gøre den i stand til at forrente og afdrage et lån, som svarer til den investering, virksomheden har foretaget med tilskud fra fx fonde, LAG og statslige og kommunale puljer.”

Dette giver en bedre indtjening hos de folkeejede virksomheder, som så får bedre mulighed for at klare udgifter til vedligehold og nyanskaffelser. De kan også spare op til at klare kriser (fx i perioder med et svigtende marked eller ved manglende udlejning/bortforpagtning). Eller de kan vælge at geninvestere i virksomheden (forbedre rammerne, etablere ny varmeforsyning m.m.) eller at investere i andre almennyttige, ikke-kommercielle formål i lokalsamfundet (hvis vedtægterne giver mulighed for det). 

Når LAG-bestyrelsen nu vælger denne nye tilgang, så er det en konsekvens af de erfaringer, vi har fra en lang række projekter, hvor vi har hjulpet denne type ø-virksomheder. 

Vi kan se et behov for at styrke de folkeejede virksomheders driftsøkonomi, og samtidig tilskynde til en mere lige konkurrence mellem forskellige typer af virksomheder.

Dette opslag har være bragt som en artikel i Ø-posten nr. 174, december 2018. 

Man kan læse mere om LAG Småøernes tilskud til folkeejede virksomheder her: http://lag-smaaoerne.blogspot.com/2018/07/debatfolkeje2.html