tirsdag den 26. maj 2020

Pastadrømmen lever på Fejø - trods coronakrise

De havde ingen forudsætninger for at drive forretning, men masser af drømme. Katharina Fredslund og Diego Principato driver Pasta Principato på Fejø, og de har lært, at det betaler sig at følge mavefornemmelsen, være stædig og ikke mindst sparre med erfarne kræfter, når man starter virksomhed. Og så er det en kæmpe fordel at bo på en lille ø, hvor udgifterne er lave og den lokale opbakning høj – også når hele landet er lukket ned på grund af corona.

Det har i mange år været Diego Principatos drøm at arbejde med mad. Nu producerer han
sammen med Katharina Fredslund pasta på Fejø (foto: Ingrid Riis)

Fra ø til ø ▪ Historien er lige så romantisk, som den er sand: en ung antropologistuderende fra København møder en italiensk frugtplukker under et feltarbejde på Fejø. De forelsker sig. Han laver en skøn hjemmelavet ravioli, som vennerne og fejøboerne elsker. 

Parret beslutter, at pastaen skal være en levevej og starter virksomhed på Fejø.
- Det har være min drøm at arbejde med mad de sidste 20 år, og det er fantastisk at følge sin passion, fortæller Diego Principato efter en lang dag i pastariet, hvor der har været udfordringer med levering af råvarer.

Men ”man må bare løse problemerne ét af gangen”, som Diego siger.
- You got to belive it! Også når det er svært, fastslår han og opsummerer dermed en af de vigtigste læringspunkter fra parrets første tid som virksomhedsejere.

Fra ø til ø - med LAG Småøerne

Artiklen er en del af LAG Småøernes formidlingsindsats. Formålet er at dele erfaringer fra ø-projekter, der får LAG eller FLAG-tilskud i 2014-2020. Dette er den sjette artikel i serien. Vi har tidligere skrevet om Agersø Værft, Agersø Naturcenter, Lyø Købmandsforening, Limfjordens Sejlmageri på Fur og Havørred Limfjorden (også på Fur). 



Målet er, at Diego skal arbejde fuld tid i virksomheden Pasta Principato, men hidtil har parret stykket deres økonomi sammen af Diegos deltidsløn fra jobbet som lagerarbejder hos en lokal frugtavler, Katharinas SU og indtægter fra pastasalget. Undervejs i eventyret har de også fået to børn.

Fra dette forår sætter Diego dog alt ind på virksomheden, og så længe, der bare er nok til, at han kan arbejde der, er det fint, fortæller Katharina Fredslund.
- Vi er ikke så optaget af høj omsætning. Vi måler vores succes på, hvordan vi gerne vil have at vores liv skal se ud.

Guidet på vej til målet
Diego Principato og Katharina Fredslund med deres
yngste søn, fotograferet i 2018  (foto: Steffen Jensen)
Den korte romantiske historie har naturligvis en række knopskydninger. Vejen til at blive iværksættere er nemlig i høj grad blevet hjulpet på vej af de mennesker, som parret har mødt. Først skubbede Karin Hvidtfeldt, vinavler på Fejø og tidligere projektkoordinator hos Sakskøbing Madhus, på iværksætterdrømmen.  Hos Madhuset havde man lidt midler til at hjælpe fødevarevirksomheder i gang og kunne tilbyde en mentor. 

Mentoren bad om en forretningsplan, og så måtte Katharina ellers i gang med at google, hvordan man laver sådan en.

- Det handler meget om at træffe de rigtige valg i starten, og vi er hele vejen blevet guidet til at følge vores mavefornemmelse og gå efter at skabe den virksomhed, vi drømte om.

Hjælp fra LAG-tilskud
Dernæst blev der søgt midler, og med 500.000 kroner i lån fra Landdistriktspuljen (ø-støtte) og 99.000 kroner i investeringstilskud fra LAG Småøerne kunne parret i 2018 købe den helt rigtige pastamaskine og faciliteter til pastariet, som har til huse i en lejet bygning, der lykkeligvis allerede var indrettet til fødevareproduktion.

- Hvis vi skulle have startet med at gå i banken, ville det slet ikke kunne lade sig gøre med den type virksomhed, som vi gerne ville lave. Med lånet og LAG-midlerne fik vi et kæmpe frirum til at komme i gang, fortæller Katharina.

Samtidig skabte LAG Småøernes koordinator, Morten Priesholm, kontakt til frugtavler og mostproducent Mette Meldgaard fra Strynø, der også hjalp parret videre.

- Vi er hele vejen blevet rigtig godt vejledt, og det har betydet meget for, at vi turde gøre det. En mentor kan stille de relevante spørgsmål, som, når man svarer på dem, gør det klart for én, hvad man skal gøre. Samtidig kan mentoren også mane usikkerheder til jorden, og sige: ”Det skal I ikke bekymre jer om”, eller ”Det skal i først bekymre jer om efter tre år”, fortæller Katharina.

Stædighed betaler sig
I maj 2019 blev de første pakker pasta fra Pasta Principato skabt på Fejø af økologiske kvalitetsråvarer – og solgt ved Madens Folkemøde på Lolland. Den lille virksomhed kan producere omkring 200 kilo pasta på en god uge, og småt er godt, er parret enige om.

Pasta Principatos produktion foregår i en lejet bygning på Fejø.
Med et LAG-tilskud er produktionslokalet udstyret med
de nødvendige maskiner (foto: Ingrid Riis)
- Mit ønske er at være med i selve produktionsprocessen, og vi har hele tiden vidst, at vi ikke skulle være kæmpestore og have en masse ansatte, siger Diego, der er blevet overrasket over, hvor den største indsats som virksomhedsejer skal lægges.

- I starten var jeg mere optaget af at prøve opskrifter og smage af, end af at nå kunderne, men ”the hard part” er at få hul igennem til markedet, siger han.

Salg fra dør til dør
Aftalerne med restauranterne og distributører er i høj grad kommet i stand ved, at Diego har kørt fra dør til dør og banket på hos spisesteder i København. Nogle gange to gange. Virksomheden sælger også via LØS market, der er et emballagefrit supermarked med to butikker i København, og det har været en stor gevinst. 

Det er nemlig både dyrt og besværligt at skaffe emballage og pakke selv, fortæller Katharina.
- Derfor har vi fra starten heller ikke satset på at sælge til private. Vores forretningsmodel var mere baseret på restauranter, også fordi det var mere stabilt marked, og så har det været vigtigt for os, at det ikke er for store samarbejdspartnere, så de pludseligt krævede for meget på én gang, siger Katharina, der står for virksomhedens hjemmeside og Facebookside, imens hun skriver sit universitetsspeciale.

Samarbejde og netværk giver succes
Succes skaber man sammen med andre mennesker. Det er en anden af de vigtige indsigter, som Katharina og Diego har fået af at blive iværksættere. Parret er aktive i en række netværk, bl.a. MULD, der er et gratis netværk for små fødevarevirksomheder og spisesteder på Lolland og Falster, som udover forbindelse mellem medlemmerne også etablerer kontakt til fx festivaler med henblik på salg.

Diego lægger vægt på håndværket i pastaproduktionen, og en stor del 
af arbejdet i virksomheden er håndarbejde (foto: Ingrid Riis)
- Der sker rigtig meget hernede omkring Lolland, når det gælder fødevarer og madkultur. Vi har også været heldige, at vi startede op samtidig med et andet ungt par, der har virksomheden ”Fra Fejø”, som bl.a. laver babymos, og vi har kunne bruge hinanden rigtig meget til sparring, siger Katharina.

Fejø gør det muligt
Diego og Katharine fremhæver flere gange i deres fortælling Fejø, som årsagen til, at det er lykkedes.
- Vi kunne ikke have gjort det her noget andet sted, fordi vi har så lave udgifter her. Det giver en masse rum til at arbejde på sine drømme, fastslår Katharina.

At være iværksætter på en ø giver dog nogle andre vilkår end i byen, fortæller Diego.
- Hvis vi havde boet i København, kunne jeg have bestilt råvarer i dag og leveret i morgen, men her kan jeg få leveret én gang om ugen, og jeg må planlægge produktionen i god tid.

Krisen gav ny retning
11. marts lukkede statsministeren landet ned. Også de to restauranter, som Pasta Principato leverede til. Samtidig dalede salget i LØS market, og aftalerne med to nye restauranter løb ud i ingenting. Parret valgte også at lukke deres lille ugentlige popup-butik på øen på grund af myndighedernes udmelding, men samtidig gik de med Katharinas ord ”i actionmode” og skrev rundt til Fejøboerne for at høre, om de ville støtte den lokale virksomhed, der tilbød salg og udbringning.

- I løbet af den første uge solgte vi mere pasta, end vi gør på en måned her på Fejø, og det betød, at vi kunne sænke skuldrene. Fejø havde reddet os. Selvfølgelig dalede salget senere, og vi har mistet omsætning, men den var jo ikke så stor i forvejen, siger Katharina.

Privatsalg fik boost under krisen
Der var ingen ansatte at sende hjem eller kæmpe nedgang i omsætningen og høje faste udgifter at dokumentere, og derfor kunne parret heller ikke søge de nationale hjælpepakker. Og trods den økonomiske nedgang har krisen faktisk også ført til en positiv udvikling i virksomheden, fortæller Katharina.

- Da restauranterne lukkede, begyndte vi at arbejde på vores private salg, som vi oprindeligt havde udskudt, til vi havde fået mere gang i restauranterne, men nu fik det et boost, og vi fik bl.a. vores emballage på plads.
Samtidig blev der tid til at afsøge nye samarbejdspartnere, bl.a. Råhandel, der er grossist for små fødevareproducenter.

- Krisen betød, at vi fik arbejdet os frem til at kunne levere et færdigpakket produkt, og det kan Råhandel bruge, når de skal pitche os til fx Irma, siger Katharina, der oplever, at det går ”stille og roligt fremad.
- Og det er lige sådan, vi vil have det. Ét skridt ad gangen, pointerer hun.

Tro på fremtiden
Historien ender således foreløbig – trods pandemier og nationale nedlukninger - lige så positiv og idyllisk, som den begyndte. Pastamaskinen kører. Børnene vokser. Drømmene er intakte, og udfordringerne til at overse, fortæller Katharina.

- Diego var da lidt bekymret i starten. Det var også samtidig med, at vi skulle have vores første barn, og han spurgte: ”Hvad nu hvis det går galt, og jeg ødelægger hele vores familie?”, men jeg har bare stolet på, at det nok skulle gå godt. Uanset, om vi fejlede, ville vi stadig kunne bo her på Fejø, fordi vi bor så billigt. Selvfølgelig kan vi godt være i tvivl, om det er de rigtige valg, vi træffer for virksomheden. Får vi solgt til de rigtige? Til den rigtige pris? Men generelt er vi bedre til at se fordele end ulemper, og det er godt som iværksætter.


Tekst: Lene Terkelsen


LINKS
Virksomheden:
Netværket:
Produkterne:

Gode råd fra Diego og Katharina - til andre ø-iværksættere
• Søg råd. De fleste mennesker – også på andre småøer - vil gerne hjælpe
• Tag små skridt. Det kan virke voldsomt at springe ud i, men skær det til og spørg: Hvad kan vi gøre her og nu?
• Vær stædig. Kom igen, selvom I får et nej første gang
• Stå ved. Hold fast i jeres grundlæggende værdier. Fx når I vælger samarbejdspartnere.
• Husk passionen. Nogle gange må man være tålmodig, nogle gange er det svært, men bliv ved med at tro på det.