søndag den 7. juni 2020

Aarø Bryg: En blækspruttes sans for ølbrygning

Fra ø til ø ▪ Ole Dam er brygmester og bryggeriejer på Aarø – men han driver også en øl-webshop, arrangerer safarier og er bagmand for øens servietfoldelaug.
- Min mor bryggede øl. Dengang var jeg ikke gammel nok til at drikke det, men interessen for ølbrygning kommer måske derfra, griner Ole Kristian Dam.

Hos Ole Dam på Aarø er bryggeri og café placeret i samme rum, så kunderne får indblik i ølbrygningen.
Bryghuset er etableret med tilskud fra LAG Småøerne.

Ole flyttede ind i det gamle mejeri på Aarø med sin kone Lykke i 2013 og har siden 2016 drevet det lille mikrobryggeri Aarø Bryg på Aarø i Lillebælt. Først som en hobby med en 25 liters gryde i et lokale på 12 kvadratmeter og senere, fra påsken 2019, som deltidserhverv i nyopførte lokaler.

Indvendigt er bryggeri og café placeret sammen i et stort rum, som er bygget delvist ind i et 100 år gammelt hønsehus, hvilket giver rummet en rustik atmosfære. Desuden er der etableret en lille gårdhave med direkte adgang fra cafeen. 

Den lille gryde på 25 liter er erstattet med et stort 300 liters bryganlæg i rustfrit stål, som udgør hjertet i bryggeriet. I baglokalet står fire store 240 liters gæringstanke med øl og bobler lystigt.
- Det har jo været en investering at få etableret, men vi har fået et tilskud på 180.000 kr. fra LAG-Småøerne til projektet, som har dækket ca. 25 procent af vores omkostninger, forklarer Ole.

Ole Dams målsætning er en årlig produktion på 15.000 liter øl. I 2019 producerede han 9.000 liter.
Solen skinner på denne dag i maj, og der er i den grad forår i luften, men alligevel er her ingen gæster. Corona-krisen har nemlig også sat sit præg på den lille ø med 160 fastboende. Men i bryggeriet er der fortsat aktivitet hver dag.

Stor lokal opbakning
- Når krisen er overstået, så er jeg sikker på, at der kommer et stort rykind til øen. Folk er jo tvunget til at holde ferie i Danmark i år, og de fleste vil gerne ud og opleve noget. Og så skal der jo være øl nok til de forhåbentlig mange gæster. Men jeg har reduceret produktionen af fadøl, som har begrænset holdbarhed, til fordel for mere øl på flaske, som kan vente på kunderne. Samlet set har jeg halveret produktionen, forklarer Ole.

Under Corona-krisen har han oplevet stor opbakning fra de lokale på øen, der har købt øl fra en lille salgsbod i den ene ende af cafeen, hvor der er direkte adgang ude fra vejen. Og opbakningen er tiltrængt.
- 2019 gik over al forventning, og vi havde noget nær besøgsrekord på Aarø. Så for at optimere bryggeriet, stoppede jeg som freelance-konsulent 31. december 2019 for at hellige mig bryggeriet 100 procent. Vi havde store planer for 2020 med salg af øl og tapas og fuld gang i café og gårdhave, men det har Corona-krisen, for en tid, sat på standby, erkender Ole.

Fra ø til ø - med LAG Småøerne

Artiklen er en del af LAG Småøernes formidlingsindsats. Formålet er at dele erfaringer fra ø-projekter, der får LAG eller FLAG-tilskud i 2014-2020. Dette er den syvende artikel i serien. Vi har tidligere skrevet om Agersø Værft, Agersø Naturcenter, Lyø Købmandsforening, Limfjordens Sejlmageri på Fur, Havørred Limfjorden og Pasta Principato på Fejø. 


Fokus på nye salgskanaler
Med en fortid indenfor salg og marketing er Ole vant til opsøgende salg og har haft godt held med at få afsat sine øl på forskellige markeder, til cafeer og restauranter særligt i det syd- og midtjyske. Corona-krisen har fremskyndet hans planer for alternative salgskanaler, med bl.a. en nyetableret webshop og en styrket tilstedeværelse på de sociale medier. Men det lokale salg har også stadig stor betydning – og ikke bare fra Aarø Brygs egen café og bryggeri.

En del af sortimentet stillet op på på bardisken
hos Aarø Bryg.
- Her på Aarø hjælper vi hinanden. Årø Vingård sælger faktisk en stor del af mine øl – og jeg sælger også vin fra vingården, ligesom de øvrige restauranter og cafeer sælger vores øl. På den måde samarbejder vi med hinanden og gavner dermed hinandens salg, fremfor at være i direkte konkurrence, forklarer Ole.

Lille ø med mange tilbud
Det gode samarbejde kombineret med bredden i de mange oplevelser, man kan få på øen, mener Ole gør, at turisterne gerne vil besøge Aarø. Og med en overfartstid på få minutter og timedrift det meste af dagen, er det også muligt at tage en spontan smuttur til øen. 

- Ni ud af ti gæster kommer til Aarø for at opleve og nyde naturen. Og nu kan de så samtidig kombinere det med flere forskellige aktiviteter som øl- eller vinsmagning, en is på havnen, et besøg på røgeriet eller et måltid mad på et af øens spisesteder. Det betyder, at mange godt gider bruge en dag her på Aarø, på trods af at øen er forholdsvis lille, fortæller Ole.

Kær øl har mange (og sære) navne
Æ`Mæsk, Blesmark, Pråmen, Gåsefod og Søjmaj. Sådan hedder de øl, som Ole har i fast sortiment. Derudover brygger han hvert år en julebryg og i 2020 desuden en Genforeningsøl for at markere grænsedragningen til Tyskland i 1920.

I Ole Dams lille bryghus er der meget håndarbejde.
- Navnene er lokale stednavne her fra Aarø. Og i år har vi også lanceret en øl-safari, hvor man kan købe en pakkeløsning med øl og en tapas-madkurv og så tage på rundtur til de lokaliteter, som har lagt navn til vores øl, forklarer Ole og viser et kort over øen, hvor de forskellige stednavne på øllene er tegnet ind. Og konceptet har allerede vist sit værd, da der i Store Bededagsferien blev solgt 80 øl-safari-pakker – på trods af Corona-krisen.

Øl-eksperimenter
Ole har en forkærlighed for det tyske øl-dogme ”Reinheitsgebot”, hvor man kun må anvende vand, humle, gær og malt til selve ølbrygningen.
- Jeg er startet med det svære – den undergærede øl, forklarer Ole og fortsætter:

- Det er pilsneren, det man kan kalde almindeligt øl. Jeg tror, at danskerne gerne vil tilbage til den gode traditionelle pilsner, som har noget oprindeligt over sig. Jeg elsker at eksperimentere og bliver aldrig færdig med at udvikle smagen. Selv øllene i mit faste sortiment smager forskelligt fra år til år, fordi jeg videreudvikler på dem. Jeg er altid gået efter en smag, jeg selv kan lide. Derfor ville jeg aldrig brygge en Stout, for jeg bryder mig ikke så meget om den slags øl, forklarer Ole. Nogle af smagsingredienserne, han bruger, som f.eks. hyldeblomst og honning, produceres lokalt på Aarø.

Servietfolderi endte i ølbryggeri
Ideen med at starte eget mikrobryggeri opstod ved lidt af en tilfældighed. I 2013 tog Ole initiativ til at stifte ”mandeklubben” Aarø Servietfoldelaug, som fortsat eksisterer. Her mødes nogle af Aarøs mandlige fastboere fire-fem gange i vinterhalvåret for at spise god mad og drikke god vin og øl. Og folde servietter!

- I vinteren 2014 fik vi en ølbrygger fra Brewolution til at afholde en workshop i lauget, og det var så fascinerende, at jeg blev fuldstændig grebet af det, siger Ole, der kalder sig selv laugets ”bagmand” – mens de andre laugsmedlemmer er ”formænd”.

Oles fascination for ølbrygning er stadig intakt.

- Drømmen er at ende med ti forskellige øl i vores sortiment og en årlig produktion på 15.000 liter øl, svarende til 30.000 flasker. I 2019 producerede vi 9.000 liter øl, så vi er godt på vej, fortæller Ole Dam, inden han går ind for at brygge mere øl til de mange gæster, der forhåbentlig atter snart vil tage med færgen til Aarø.

Tekst & foto, Morten Telling, Moxtell Productions 

LINKS





Aarø – en ø med mange oplevelser 
 Natur: For ø-turisten byder Aarø på smuk natur med et fredet fuglereservat på ’Kalven’. 
 Attraktioner: Udover Aarø Bryg kan man besøge Årø Vingård (med vinsmagning og butik), Årø Fiskerøgeri, naturlegepladsen og Aarøs parkgolf. 
 Spis og sov: Øen huser også flere spisesteder og små overnatningssteder samt en campingplads, en lystbådehavn og en shelterplads.



Se vores video om Aarø Bryg: