Fra ø til ø ▪ Ole Dam er brygmester og bryggeriejer på Aarø – men han driver også en øl-webshop, arrangerer safarier og er bagmand for øens servietfoldelaug.
- Min mor bryggede øl. Dengang var jeg ikke gammel nok til at drikke det, men interessen for ølbrygning kommer måske derfra, griner Ole Kristian Dam.
Hos Ole Dam på Aarø er bryggeri og café placeret i samme rum, så kunderne får indblik i ølbrygningen. Bryghuset er etableret med tilskud fra LAG Småøerne. |
Ole flyttede ind i
det gamle mejeri på Aarø med sin kone Lykke i 2013 og har siden 2016 drevet det
lille mikrobryggeri Aarø Bryg på Aarø i Lillebælt. Først som en hobby med en 25
liters gryde i et lokale på 12 kvadratmeter og senere, fra påsken 2019, som
deltidserhverv i nyopførte lokaler.
Indvendigt er bryggeri og café placeret sammen i et stort rum, som er bygget delvist ind i et 100 år gammelt hønsehus, hvilket giver rummet en rustik atmosfære. Desuden er der etableret en lille gårdhave med direkte adgang fra cafeen.
Den lille gryde på
25 liter er erstattet med et stort 300 liters bryganlæg i rustfrit stål, som
udgør hjertet i bryggeriet. I baglokalet står fire store 240 liters
gæringstanke med øl og bobler lystigt.
- Det har jo været
en investering at få etableret, men vi har fået et tilskud på 180.000 kr. fra
LAG-Småøerne til projektet, som har dækket ca. 25 procent af vores
omkostninger, forklarer Ole.
Ole Dams målsætning er en årlig produktion på 15.000 liter øl. I 2019 producerede han 9.000 liter. |
Solen skinner på
denne dag i maj, og der er i den grad forår i luften, men alligevel er her
ingen gæster. Corona-krisen har nemlig også sat sit præg på den lille ø med 160 fastboende. Men i bryggeriet er der fortsat aktivitet hver dag.
Stor lokal opbakning
- Når krisen er
overstået, så er jeg sikker på, at der kommer et stort rykind til øen. Folk er
jo tvunget til at holde ferie i Danmark i år, og de fleste vil gerne ud og
opleve noget. Og så skal der jo være øl nok til de forhåbentlig mange gæster.
Men jeg har reduceret produktionen af fadøl, som har begrænset holdbarhed, til
fordel for mere øl på flaske, som kan vente på kunderne. Samlet set har jeg
halveret produktionen, forklarer Ole.
Under Corona-krisen
har han oplevet stor opbakning fra de lokale på øen, der har købt øl fra en
lille salgsbod i den ene ende af cafeen, hvor der er direkte adgang ude fra
vejen. Og opbakningen er tiltrængt.
- 2019 gik over al
forventning, og vi havde noget nær besøgsrekord på Aarø. Så for at optimere
bryggeriet, stoppede jeg som freelance-konsulent 31. december 2019 for at
hellige mig bryggeriet 100 procent. Vi havde store planer for 2020 med salg af
øl og tapas og fuld gang i café og gårdhave, men det har Corona-krisen, for en
tid, sat på standby, erkender Ole.
|
Med en fortid
indenfor salg og marketing er Ole vant til opsøgende salg og har haft godt held
med at få afsat sine øl på forskellige markeder, til cafeer og restauranter
særligt i det syd- og midtjyske. Corona-krisen har fremskyndet hans planer for
alternative salgskanaler, med bl.a. en nyetableret webshop og en styrket
tilstedeværelse på de sociale medier. Men det lokale salg har også stadig stor
betydning – og ikke bare fra Aarø Brygs egen café og bryggeri.
En del af sortimentet stillet op på på bardisken hos Aarø Bryg. |
- Her på Aarø
hjælper vi hinanden. Årø Vingård sælger faktisk en stor del af mine øl – og jeg
sælger også vin fra vingården, ligesom de øvrige restauranter og cafeer sælger
vores øl. På den måde samarbejder vi med hinanden og gavner dermed hinandens
salg, fremfor at være i direkte konkurrence, forklarer Ole.
Lille ø med mange tilbud
Det gode samarbejde
kombineret med bredden i de mange oplevelser, man kan få på øen, mener Ole gør,
at turisterne gerne vil besøge Aarø. Og med en overfartstid på få minutter og
timedrift det meste af dagen, er det også muligt at tage en spontan smuttur til
øen.
- Ni ud af ti gæster
kommer til Aarø for at opleve og nyde naturen. Og nu kan de så samtidig
kombinere det med flere forskellige aktiviteter som øl- eller vinsmagning, en
is på havnen, et besøg på røgeriet eller et måltid mad på et af øens
spisesteder. Det betyder, at mange godt gider bruge en dag her på Aarø, på
trods af at øen er forholdsvis lille, fortæller Ole.
Kær øl har mange (og
sære) navne
Æ`Mæsk, Blesmark,
Pråmen, Gåsefod og Søjmaj. Sådan hedder de øl, som Ole har i fast sortiment.
Derudover brygger han hvert år en julebryg og i 2020 desuden en Genforeningsøl
for at markere grænsedragningen til Tyskland i 1920.
I Ole Dams lille bryghus er der meget håndarbejde. |
- Navnene er lokale
stednavne her fra Aarø. Og i år har vi også lanceret en øl-safari, hvor man kan
købe en pakkeløsning med øl og en tapas-madkurv og så tage på rundtur til de
lokaliteter, som har lagt navn til vores øl, forklarer Ole og viser et kort over
øen, hvor de forskellige stednavne på øllene er tegnet ind. Og konceptet har
allerede vist sit værd, da der i Store Bededagsferien blev solgt 80
øl-safari-pakker – på trods af Corona-krisen.
Øl-eksperimenter
Ole har en
forkærlighed for det tyske øl-dogme ”Reinheitsgebot”, hvor man kun må anvende
vand, humle, gær og malt til selve ølbrygningen.
- Jeg er startet med
det svære – den undergærede øl, forklarer Ole og fortsætter:
- Det er pilsneren,
det man kan kalde almindeligt øl. Jeg tror, at danskerne gerne vil tilbage til
den gode traditionelle pilsner, som har noget oprindeligt over sig. Jeg elsker
at eksperimentere og bliver aldrig færdig med at udvikle smagen. Selv øllene i
mit faste sortiment smager forskelligt fra år til år, fordi jeg videreudvikler
på dem. Jeg er altid gået efter en smag, jeg selv kan lide. Derfor ville jeg
aldrig brygge en Stout, for jeg bryder mig ikke så meget om den slags øl,
forklarer Ole. Nogle af smagsingredienserne, han bruger, som f.eks. hyldeblomst
og honning, produceres lokalt på Aarø.
Servietfolderi endte
i ølbryggeri
Ideen med at starte
eget mikrobryggeri opstod ved lidt af en tilfældighed. I 2013 tog Ole initiativ
til at stifte ”mandeklubben” Aarø Servietfoldelaug, som fortsat eksisterer. Her
mødes nogle af Aarøs mandlige fastboere fire-fem gange i vinterhalvåret for at
spise god mad og drikke god vin og øl. Og folde servietter!
- I vinteren 2014
fik vi en ølbrygger fra Brewolution til at afholde en workshop i lauget, og det
var så fascinerende, at jeg blev fuldstændig grebet af det, siger Ole, der
kalder sig selv laugets ”bagmand” – mens de andre laugsmedlemmer er ”formænd”.
Oles fascination for
ølbrygning er stadig intakt.
- Drømmen er at ende
med ti forskellige øl i vores sortiment og en årlig produktion på 15.000 liter
øl, svarende til 30.000 flasker. I 2019 producerede vi 9.000 liter øl, så vi er
godt på vej, fortæller Ole Dam, inden han går ind for at brygge mere øl til de
mange gæster, der forhåbentlig atter snart vil tage med færgen til Aarø.
Tekst & foto, Morten Telling, Moxtell Productions
LINKS
|