Det
startede med én bådebro, men Avernakø Bådehavn er i dag en stadig voksende ø-havn
med plads til ca. 100 både. |
- Her er sket rigtig
meget, lyder det fra den erfarne sejler, som har taget turen hertil flere gange
i sin 32 fods store luksusmotorbåd.
Lige nu nyder han en
kold øl ved et af havnens mange bord-bænke-sæt. Fra cafeen lidt derfra lyder
dæmpet musik, og duften fra køkkenet har allerede lokket gæster ud på
terrassen.
Jens Kruse rammer
plet. I begyndelsen var her praktisk talt ingenting. Sejlere og øboere kan
sagtens huske dengang, hvor de måtte fortøje ved siden af færgemolen, når de
ville ind til Avernakø. Men i 1991 tog lokale kræfter initiativ til at skabe en
havn, da de stiftede ”Fonden for Avernakø bådehavn” og året efter fik banket
pælene til den første bro i havbunden tæt ved øens færgeleje. Dels for at have
et sted, hvor øboerne kunne have deres både liggende, men nok så meget fordi en
levende ø kræver en levende havn, forklarer Henning Storm, der i dag er formand
for fonden.
- Hvis vi ikke gør
noget for at få gæster til øen, er der ingen købmand, og færgen kan ikke sejle,
for det kan vi 110 mennesker, der er fastboende, ikke finansiere. Derfor er
havnen livsvigtig for os.
|
Knap stod den første
bro færdig i midten af 1990’erne, før vintrenes voldsomme is hævede pælene så
langt op, at den på det tidspunkt ikke så velhavende fond måtte bekoste en
ordentlig sum på at få dem banket ned igen. Og sådan er det at drive havn. To
skridt frem og nogle gange ét tilbage, forklarer Henning Storm og nævner de
senere års højvande, hvor vandet har stået knæhøjt i havnecafeens lokaler, som
et eksempel på, at det ikke altid er ligetil. Dertil kommer arbejdet med at
ansætte havnefoged og forpagtere af cafeen, samt ikke mindst den lange ventetid
på sagsbehandling af fx byggetilladelser i kommune og kystdirektorat.
- Vi får masser af
gode ideer og kan klare meget af det praktiske selv. Vi har også været heldige
at kunne få mange af ideerne finansieret, men det værste er at få dem igennem
bureaukratiet. Der skal man være en ualmindelig tålmodig sjæl, siger Henning Storm.
Alligevel er fonden
lykkedes med at bygge en moderne lystbådehavn op med tre anløbsbroer, café,
toilet- og badefaciliteter, slæbested med mastekran, terrasser og overdækkede
spisepladser rundt omkring.
Henning
Storm er formand for Fonden for Avernakø Bådehavn, der driver den lille havn i Det Sydfynske Øhav. 2018 var et rekordår for havnen, der nåede op på 4.300 overnattende både. |
En sund forretning
I 2019 havde den
lille havn 3.700 overnattende både, og økonomien er med det årlige overskud på
100.000-150.000 kroner (før investeringer) ”sund”, vurderer fondens kasserer
Jens-Christian Nielsen beskedent. Han har været med gennem de sidste ti år, og
i den tid har man lavet investeringer for ca. 6 millioner kroner. Alt sammen
penge, der er skaffet via fonde, ø-støtte og LAG Småøerne.
- Tilskuddet fra LAG
Småøerne har betydet, at vi har kunnet investere i projekter, som er kommet
hele øen til gavn, siger Jens-Christian Nielsen.
En anden forklaring
på fondens gode økonomi er, ifølge ham, at flere opgaver bliver løst af
frivillige.
- Der er mange ting,
som kan lade sig gøre, når man er en privat havn, hvor folk lige har en traktor
og kan hjælpe til. Omvendt kan kommunale havne sikkert aflønne havnefogeden
bedre, end vi kan, siger Jens-Christian Nielsen, der sammen med formand Henning
Storm fremhæver, at der ligger en styrke i, at medlemmerne i fonden hver især
bidrager med forskellige kompetencer, når det gælder alt fra regnskaber til
praktiske opgaver.
|
Et ankomststed for
alle
Lige nu afventer
fonden tilladelse fra kommunen til at etablere højvandssikring og et nyt
havnetorv. Pengene er i hus, planerne er lagt, og man håber, at bl.a. øens
fødevareproducenter vil være tilstede med stande på det nye havnetorv.
- Det skaber
synergi, hvis den lokale gårdbutik kan sælge på havnen, og vi samtidig giver
sejlere og gæster en anderledes oplevelse, der lokker dem længere op på øen,
siger kasserer Jens-Christian Nielsen.
Havnen skal nemlig
ikke kun være stedet for sejlere, understreger formand Henning Storm.
Avernakøs havnecafé er ejet af fonden Avernakø Bådehavn og bliver forpagtet ud. Tobias Vinsten (i midten) er en af de tre forpagtere, der står for cafeen i 2020. |
- Den skal være hele
øens ankomstdestination, og derfor gælder det også om at hjælpe gæster ud på
øen herfra, forklarer han og fremhæver havnens oversigtsskilt med informationer
på tre sprog, cykeludlejning samt muligheden for at købe en frokostkurv med videre
på turen fra havnecafeen som tiltag i den strategi.
Samarbejder på tværs
En ø-havn skaber man
ikke alene, og Fonden for Avernakø Bådehavn samarbejder med en række parter om
at drive og udvikle stedet.
At havnen
faciliteter, fx toiletter, er rene og pæne er vigtigt for fonden, der har et
godt samarbejde med øens specialpædagogiske opholdssted, Munkegården, om
rengøring.
- Vi er glade for,
at de unge fra Munkegården, hjulpet af stedets medarbejdere, løser en stor
opgave med renholdelse af havnens lokaler, siger Henning Storm.
Han fremhæver
også samarbejdet om
Ø-hop-ruten mellem de sydfynske øer. Et tiltag der har trukket mange gæster til
øen. Havnen har også været en del af havnesamarbejdet i Det Sydfynske Øhav, som
blev drevet af den tværkommunale organisation I/S Naturturisme (i dag Geopark Det
Sydfynske Øhav. red), og som bl.a. fik tilskud via LAG Småeørne.
Fælles havne-brand
LAG-tilskuddet
blev brugt til at gøre Det Sydfynske Øhav til en kendt, samlet og bedre
sejlerdestination ved at styrke samarbejdet mellem havnene, skabe nye produkter
og markedsføre området under et fælles brand, fortæller projektleder i Geopark
Det Sydfynske Øhav, Kewin Friis Kamelarczyk.
- Det har skabt en
samhørighed på tværs af havnene, at vi fik samlet dem omkring en fælles vision,
forklarer han.
- Fx er de blevet
langt bedre til at henvise til hinanden, så de sender gæsterne videre, ligesom
nye tiltag i havnene har gjort oplevelsen for besøgende bedre, siger Kewin
Friis Kamelarczyk.
Kewin
Friis Kamelarczyk er projektleder i Geopark Det Sydfynske Øhav, der bl.a. har
arbejdet for at skabe et tættere samarbejde mellem de sydfynske havne. |
- Før så vi dem som
en konkurrent, hvor vi i dag er kolleger og prøver at støtte hinanden.
Havnesamarbejdet har bl.a. ført til en rabatordning, hvor sejlerne får femte
dag gratis, hvad enten de ligger i Avernakø eller Lyø Havn.
Knopskydningsprincippet
Og fremtidsplaner er
der stadig masser af i fonden bag havnen.
- Der ville være
meget synergi i etablering af en campingplads. Det ville være en god måde at
understøtte driften af café- og badefaciliteter, men det skal være på et
tidspunkt, hvor det vil passe til omgivelserne og øen siger kasserer
Jens-Christian Nielsen.
Og fonden tager det
skridt for skridt.
- Vi slår ikke for
stort op ad gangen. Vi fortsætter efter knopskydningsprincippet, og vi skal
også huske at tænke på renoveringer af det bestående, siger Henning Storm.
Tekst og foto: Lene Terkelsen
Højt ambitionsniveau i havnecaféen
Tre unge fra
københavn har forpagtet havnecaféen på Avernakø Havn, og de sætter alt ind på
på at give sejlere og ø-gæster en positiv overraskelse med mad lavet fra bunden
og cocktailstemning.
Der er risotto,
ovnbagt mørksej og ”Asbjørns chokolademousse” på menukortet, når sultne
sejlere, øboer og færgeturister stikker hovedet ind i Avernakøs Havnecafé. En
svenskrød træbygning med øhavets bedste udsigt fra terrassen. Fra kl. 10 om
formiddagen brygger Tobias Vinsten og Oskar Emil Olsen espresso og langer
croissanter over disken til de første gæster, mens kokken Asbjørn Auring Grimm
buldrer ved gryderne i det lille køkken. Fra frokost er der middagsretter på
bordene, og når køkkenet lukker kl. 21.00, kan gæsterne fortsætte på terrassen
med cocktails.
- Der var mange, som
sagde til mig, at jeg bare kunne smide en frossen fiskefilet i ønskebrønden
sådan et sted som her, men vi vil lave mad, som vi selv er stolte af og være
med til at skabe en fortælling om, at et besøg på Avernakø Havn er ud over det
forventelige. Det er også derfor, vi har lavet et usandsynligt ambitiøst
vinkort, fortæller kokken Asbjørn Auring Grimm, der bl.a. bruger kød fra en af
øens fødevareproducenter i sin udgave af en burger.
- Og jeg kunne godt
tænke mig, at der kom endnu flere lokale råvarer på menukortet, for det vælter
med muligheder herovre. Næste år er der strandkål i tarteletten i stedet for
sommerkål, erklærer han.
Caféen er løbende
blevet udvidet og opgraderet i forhold til udstyr, takket være bl.a. tilskud
fra LAG Småøerne, og det har betydet, at man lettere har kunnet tiltrække
dygtige forpagtere, fortæller formand for Fonden for Avernakø Bådehavn, Henning
Storm, der tidligere har haft udfordringer med at skaffe forpagtere, som fx
ville holde åbent om aftenen.
- Med bedre
faciliteter får vi nogen, der vil og kan mere, og det kan ses på besøgstallet,
fastslår Henning Storm, der er meget glad for samarbejdet med de nuværende
forpagtere.
- De har lyttet til
vores ønsker og lægger meget arbejde i at etablere et godt cafetilbud i havnens
lokaler. Vi håber, anstrengelserne bærer frugt, og at forpagterne vil fortsætte
i flere år.
LINKS
https://havneguide.dk/da/havn/avernakoe-baadehavn
www.Ø-hop-fra.dk
https://www.facebook.com/Avernak%C3%B8-Havnecafe-103286608059660/
Se vores video om Avernakø Bådehavn