Fra til ø ▪ Parallelt med en gennemgribende bygningsrenovering er højskolen på Sejerø startet med korte kurser og højskoledage. Målet er lange kurser med 20 elever.
Sejerøs nedlagte Østre Skole ligger smukt i det åbne landskab og med udsigt over Sejerøbugten. Bygningerne er opført i 1931 i tidstypisk stil med røde mursten, tegltag og hvide sprossevinduer.
Skolen blev lukket i 1972, og senest har skolebygningen tjent som lejrskole fra 1973 til 2014. I samme periode har den også har fungeret som mødested og selskabslokale for sejerøboerne.
I dag er skolen under forvandling til en mini-højskole med plads til 20 kursister, og allerede nu afholder Øernes Højskole korte kurser og kulturelle højskole-arrangementer i bygningen.
|
- Vi mener, det er naturligt, at vores værdigrundlag også afspejler sig i den måde højskolen fysisk er opbygget og indrettet. Derfor vil vi gerne vise, hvordan det er muligt at skabe bæredygtigt byggeri og inventar ved hjælp af genbrug og nøjsomhed, forklarer Øernes Højskole Sejerøs bestyrelsesforkvinde, Ditte West, imens hun viser skolens værelser og lokaler frem.
- Her i den lille spisesal har vi for eksempel betrukket alle stolenes sæder og ryglæn med groft stof, som stammer fra kaffesække. Blomstervaserne er store tomme olivenoliedåser, og lamper og andet inventar er også genbrugsvarer. Vores nyetablerede industrikøkken består delvist af køkkenelementer og hårde hvidevarer, som er købt brugt. Men køkkenet fremstår alligevel moderne og vil kunne godkendes af Fødevarestyrelsen, fortæller Ditte West.
Grønt entreprenørskab
Som en naturlig følge af det store fokus på bæredygtighed ønsker Øernes Højskole også at udvikle og træne kursisterne i grønt entreprenørskab. Flere af kurserne er meget praktisk orienteret, hvor hele Sejerø benyttes som et stort læringsrum.
Øernes Højskole Sejerø har fokus på bæredygtighed og iværksætteri. Her er en gruppe kursister på højskolen i 2019 (Arkivfoto). |
- Grundtvig sagde jo engang, at man skal kunne gribe, før man kan begribe. Altså at man lærer noget nyt ved at blive oplyst og opleve noget sammen med andre mennesker. Så udover at vores kursister naturligvis via oplæg og diskussion bliver oplyste, så får de også en række oplevelser og får populært sagt fingrene i bolledejen.
- Det kan være, at kursisterne skal samle bær i naturen, høste grøntsager og hente lammekød ude hos lokale producenter for derefter at tilberede maden over bål. Andre kurser kan indeholde workshops, hvor der kommer oplægsholdere udefra, der har erfaring med opstart af små ø-baserede virksomheder, eller med deltagelse af lokale, der kan bidrage med inputs om deres erfaringer her fra øen. Det er i den praksisnære undervisning, at vi lærer noget nyt, forklarer Ditte West.
Først vandskade – så coronakrise
Øernes Højskole Sejerø købte skolen for 50.000 kr. af Kalundborg Kommune i marts 2019. På trods af et tilskud fra Landdistriktspuljens ø-støtte og LAG Småøerne på i alt 816.000 kr., var der ikke tilstrækkeligt med midler til at renovere helt skolen efter en større vandskade i 2018.
Alligevel var der lagt et stort kursusprogram for 2020. Men coronakrisen gjorde, at kun nogle få endagsarrangementer uden overnatning kunne gennemføres hen over sommeren. Nu håber Ditte West, at der vil kunne gennemføres et fuldt kursusprogram i 2021. For Øernes Højskole er et vigtigt projekt for Sejerø.
|
- Ideen er udviklet som resultat af en workshop om Sejerøs udvikling og fremtid tilbage i 2012. Og baggrunden for at starte højskolen er jo ikke mindst at få skabt mere liv på Sejerø og tiltrække folk, der kan se værdien i øen som et fantastisk sted til fordybelse, oplevelser og læring.
- Forhåbentlig vil højskolen også med tiden tiltrække folk, som kunne have lyst til at bosætte sig her. Og jeg kunne sagtens forestille mig, at konceptet med Øernes Højskole, med fokus på dannelse, bæredygtighed og simpel living, vil kunne passe ind på mange andre danske småøer, slutter Ditte West.
|
|