onsdag den 16. december 2020

Øernes højskole ligger på Sejerø

Øernes Højskole på Sejerø vil fremme bæredygtig omstilling og iværksætteri. Ditte West er bestyrelsesforkvinde
for den selvejende institution, som driver højskolen. Foto: Morten Telling, Moxtell Production 

Fra til ø ▪ Parallelt med en gennemgribende bygningsrenovering er højskolen på Sejerø startet med korte kurser og højskoledage. Målet er lange kurser med 20 elever.   


Sejerøs nedlagte Østre Skole ligger smukt i det åbne landskab og med udsigt over Sejerøbugten. Bygningerne er opført i 1931 i tidstypisk stil med røde mursten, tegltag og hvide sprossevinduer. 

Skolen blev lukket i 1972, og senest har skolebygningen tjent som lejrskole fra 1973 til 2014. I samme periode har den også har fungeret som mødested og selskabslokale for sejerøboerne. 

I dag er skolen under forvandling til en mini-højskole med plads til 20 kursister, og allerede nu afholder Øernes Højskole korte kurser og kulturelle højskole-arrangementer i bygningen. 

Fra ø til ø - med LAG Småøerne

Artiklen er en del af LAG Småøernes formidlingsindsats. Formålet er at dele erfaringer fra ø-projekter, der får LAG eller FLAG-tilskud i 2014-2020. Dette er den niende artikel i serien. Vi har tidligere skrevet om bl.a. Agersø Værft, Lyø Købmandsforening, Limfjordens Sejlmageri på Fur, Pasta Principato på Fejø og Avernakø Havn. 


Indvendig er det tydeligt, at lokalerne er af ældre dato. Den store skolestue med tavle og træpaneler på den nederste halvdel af væggene bringer minder frem fra en for længst svunden tid. Men det stemmer samtidig fint overens med flere af formålsparagrafferne i højskolens værdi- og undervisningsgrundlag, som bl.a. lyder: ”At vise i praksis, hvordan man kan skabe en bæredygtig omstilling både gennem byggeri, madlavning og daglige gøremål”. 

Bæredygtig ombygning
- Vi mener, det er naturligt, at vores værdigrundlag også afspejler sig i den måde højskolen fysisk er opbygget og indrettet. Derfor vil vi gerne vise, hvordan det er muligt at skabe bæredygtigt byggeri og inventar ved hjælp af genbrug og nøjsomhed, forklarer Øernes Højskole Sejerøs bestyrelsesforkvinde, Ditte West, imens hun viser skolens værelser og lokaler frem.

- Her i den lille spisesal har vi for eksempel betrukket alle stolenes sæder og ryglæn med groft stof, som stammer fra kaffesække. Blomstervaserne er store tomme olivenoliedåser, og lamper og andet inventar er også genbrugsvarer. Vores nyetablerede industrikøkken består delvist af køkkenelementer og hårde hvidevarer, som er købt brugt. Men køkkenet fremstår alligevel moderne og vil kunne godkendes af Fødevarestyrelsen, fortæller Ditte West. 

Grønt entreprenørskab 
Som en naturlig følge af det store fokus på bæredygtighed ønsker Øernes Højskole også at udvikle og træne kursisterne i grønt entreprenørskab. Flere af kurserne er meget praktisk orienteret, hvor hele Sejerø benyttes som et stort læringsrum. 

Øernes Højskole Sejerø har fokus på bæredygtighed og iværksætteri. Her er en gruppe
kursister på højskolen i 2019 (Arkivfoto). 

- Grundtvig sagde jo engang, at man skal kunne gribe, før man kan begribe. Altså at man lærer noget nyt ved at blive oplyst og opleve noget sammen med andre mennesker. Så udover at vores kursister naturligvis via oplæg og diskussion bliver oplyste, så får de også en række oplevelser og får populært sagt fingrene i bolledejen.

- Det kan være, at kursisterne skal samle bær i naturen, høste grøntsager og hente lammekød ude hos lokale producenter for derefter at tilberede maden over bål. Andre kurser kan indeholde workshops, hvor der kommer oplægsholdere udefra, der har erfaring med opstart af små ø-baserede virksomheder, eller med deltagelse af lokale, der kan bidrage med inputs om deres erfaringer her fra øen. Det er i den praksisnære undervisning, at vi lærer noget nyt, forklarer Ditte West. 

Først vandskade – så coronakrise
Øernes Højskole Sejerø købte skolen for 50.000 kr. af Kalundborg Kommune i marts 2019. På trods af et tilskud fra Landdistriktspuljens ø-støtte og LAG Småøerne på i alt 816.000 kr., var der ikke tilstrækkeligt med midler til at renovere helt skolen efter en større vandskade i 2018. 

Alligevel var der lagt et stort kursusprogram for 2020. Men coronakrisen gjorde, at kun nogle få endagsarrangementer uden overnatning kunne gennemføres hen over sommeren. Nu håber Ditte West, at der vil kunne gennemføres et fuldt kursusprogram i 2021. For Øernes Højskole er et vigtigt projekt for Sejerø.

Kursisterne om Øernes Højskole 
I oktober 2020 deltog ti kursister i en tredages korworkshop på Øernes Højskole med korleder Connie Koch Rasmussen. I en evaluering siger kursusdeltagerne:  
  • "Her er en dejlig atmosfære – det er hyggeligt, at vi kan se, det er en gammel skole."   
  • "Beliggenheden er forrygende. " 
  • "Spisesalen er meget fin."  
  • "Godt med besøg i kirken og gåtur med historier om Sejerø." 
  • "Der er godt, at det ikke er fine, nye forkromede rammer – jeg kan godt lide det slidte udtryk."
Kilde: Evaluering af Korworkshop oktober 2020 (http://xn--erneshjskole-ujbg.dk/?page_id=11


Mere liv på Sejerø
- Ideen er udviklet som resultat af en workshop om Sejerøs udvikling og fremtid tilbage i 2012. Og baggrunden for at starte højskolen er jo ikke mindst at få skabt mere liv på Sejerø og tiltrække folk, der kan se værdien i øen som et fantastisk sted til fordybelse, oplevelser og læring. 

- Forhåbentlig vil højskolen også med tiden tiltrække folk, som kunne have lyst til at bosætte sig her. Og jeg kunne sagtens forestille mig, at konceptet med Øernes Højskole, med fokus på dannelse, bæredygtighed og simpel living, vil kunne passe ind på mange andre danske småøer, slutter Ditte West.

Tekst: Morten Telling, Moxtell Productions
LINKS
Værdigrundlag for Øernes Højskole

▪ Øernes Højskole bygger på den Grundtvigske tradition, der kombinerer almen oplysning med en praksisforankret tilgang til undervisning. 
▪ På Øernes Højskole lægger vi vægt på, at vores dagligdag såvel som vores kursusudbud hele tiden må forholde sig til den verden, som omgiver os. Det gælder det lokale såvel som det globale miljø. Bæredygtighed er således en afgørende værdi for Højskolen.  
▪ Vores verdensbillede er humanistisk. Det betyder bl.a. at vi vægter respekt for det enkelte menneske og for øsamfundet i særdeleshed ved at fokusere på de værdier, der er kendetegnet for små samfund.  
Kilde: Værdi- og undervisningsgrundlag, Øernes Højskole, november 2020 (http://xn--erneshjskole-ujbg.dk/?page_id=19


LAG-tilskud til højskoleprojekt

Øernes Højskole Sejerø er en selvejende institution med en bestyrelse på syv personer og med en skolekreds på ca. 100 personer. 

LAG Småøernes tilskud er givet til projekt Øernes Højskole Sejerø – nye rammer for udvikling af bæredygtighed og ø-entreprenørskab, som Støtteforening for Øernes Højskole Sejerø står bag. 

LAG-tilskuddet er brugt til: 

    • Etablering af luft-til-vand varmepumpe
    • Gulvvarme 
    • Isolering af lofter med hørmåtter
    • Ler- og linoliemaling til alle vægge 
    • Indretning af værelser og bad/toilet m.m.
    • Hårde hvidevarer

Se vores video om Øernes Højskole Sejerø: